ΣΚΟΠΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην επικοινωνία εκπαιδευτικών και γονέων του 9ου νηπιαγωγείου Καβάλας. Το νηπιαγωγείο βρίσκεται στην οδό Αγίου Τρύφωνος 2. Λειτουργεί με τρία πρωινά τμήματα και ένα προαιρετικό ολοήμερο. Στις σελίδες του ιστολογίου θα βρείτε πληροφορίες, ανακοινώσεις, ειδήσεις, αλλά και δράσεις των νηπίων, χωρίς να υπάρχουν φωτογραφίες τους. Θεωρούμε πως η μεταξύ μας συνεργασία θα συμβάλλει στην πρόοδο και ανάπτυξη των παιδιών.

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

A trip around thw world-the Montessori way-2ος σταθμός -Β. Αμερική

 2ος σταθμός: Βόρεια Αμερική


Αγαπητοί μας επιβάτες, προσδεθείτε..   Η πτήση μας ξεκινά τώρα. Θα ταξιδέψουμε στη

Β Αμερική. Είναι η δεύτερη ήπειρος που θα επισκεφθούμε.  Πάρτε μαζί σας τα πιο ζεστά σας ρούχα επειδή στην Αρκτική, το κρύο  το αντέχουν μόνο οι Εσκιμώοι.

Ύστερα, θα κατευθυνθούμε νοτιότερα να συναντήσουμε  τον Καναδά, το Μεξικό και τις υπόλοιπες χώρες των ΗΠΑ. Θα μάθουμε για τους Ινδιάνους, τους  Τεξανούς, και τους Μεξικανούς.  Θα ανακαλύψουμε την κουλτούρα τους , τα αξιοθέατα τους, τη σημαία , τη γλώσσα και την πανίδα  τους…

Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά. Πρώτος σταθμός, η αρχιτεκτονική τους.


 1. Αρχιτεκτονική

Γνωρίζουμε τα κτίσματα στους πάγους, τα ιγκλού.

Ένα ιγκλού  επίσης γνωστό ως χιονόσπιτο ή καλύβα από χιόνι, είναι ένας τύπος καταφυγίου που χτίζεται από χιόνι. Αν και τα ιγκλού συνδέονται συχνά με Ινουίτ (Εσκιμώους), παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκαν μόνο από τους κατοίκους της Κεντρικής Αρκτικής του Καναδά και της περιοχής Κάαναακ της Γροιλανδίας. Άλλοι Ινουίτ συνήθιζαν να χρησιμοποιούν χιόνι για να μονώσουν τα σπίτια τους, τα οποία ήταν κατασκευασμένα από κόκκαλο και δέρματα φάλαινας. Το χιόνι χρησιμοποιείται επειδή οι θύλακες αέρα που παγιδεύονται σε αυτό το καθιστούν μονωτικό. Στο εξωτερικό, οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι τόσο χαμηλές όσο -45 °C (−49 °F), αλλά στο εσωτερικό, η θερμοκρασία μπορεί να κυμαίνεται από -7 έως 16 °C (19 έως 61 °F) όταν θερμαίνεται μόνο από τη θερμότητα του σώματος.

Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε το δικό μας με κυβάκια κι ένα τάπερ.


αλλά και με μεγάλα πλαστικά τούβλα




και με φελιζόλ



The Butchart Gardens, στον Καναδά
 Όλα ξεκίνησαν με το όραμα και το πάθος μιας γυναίκας της Jennie Butchart. Με ένα πρώην λατομείο ασβεστόλιθου για την αυλή της, η Jennie Butchart οραματίστηκε να διαμορφώσει έναν βυθισμένο κήπο στη θέση του, να μετατρέψει την ιδιοκτησία για την οικογένειά της – και τους επισκέπτες – για τις επόμενες γενιές.



Ζωγραφίσαμε τους δικούς μας κήπους



Σειρά έχουν τώρα οι σκηνές των Ινδιάνων, τα teepees

Με την ονομασία Ινδιάνοι συνηθίζεται να αποκαλούνται οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αμερικής. Η ονομασία προέρχεται από την πεποίθηση του Χριστόφορου Κολόμβου ότι έφτασε στην Ινδία, ενώ στην πραγματικότητα είχε φτάσει στην Αμερική και ότι οι κάτοικοι που συνάντησε ήταν Ινδοί.






Και συνεχίζουμε με τα κανό, τα μέσα μεταφοράς των ινδιάνων...




Και κάπως έτσι, φτιάξαμε το ινδιάνικο χωριό μας....


Και περνάμε στα  inuksuk

Τα inuksuk είναι ένα είδος λίθινου σημείου που κατασκευάζεται από τους Ινουίτ και άλλους λαούς της Αρκτικής περιοχής της Βόρειας Αμερικής. Αυτές οι δομές βρίσκονται στον βόρειο Καναδά, τη Γροιλανδία και την Αλάσκα (Ηνωμένες Πολιτείες). Στην περιοχή αυτή, που βρίσκεται βόρεια του Κύκλου του Αρκτικού, υπάρχουν λίγα φυσικά σημεία αναφοράς. Τα inuksuk μπορεί να χρησιμοποιούνταν ιστορικά για πλοήγηση, ως σημείο αναφοράς, δείκτης για διαδρομές, χώρους αλιείας, κατασκηνώσεις, κυνήγι, τόπους λατρείας, ή για να σηματοδοτήσουν τοποθεσίες τροφίμων. Κάτι δηλαδή σαν τις δικές μας πινακίδες.



Ας φτιάξουμε τώρα τα δικά μας, μιας και ο ελαιώνας μας διαθέτει τα υλικά...









Άλλο ένα εντυπωσιακό κτίσμα.. CN TOWER

Πύργος CNCN Tower  είναι τσιμεντένιος πύργος τηλεπικοινωνιών και παρατήρησης ύψους 553,33 μέτρων ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του Τορόντο, Οντάριο, Καναδάς Ο πύργος κατασκευάστηκε στη Ρέιλγουεϊ Λαντς, ένα σημείο αλλαγής σιδηροτροχιάς, το 1976 και ήταν η ψηλότερη κατασκευή και ο ψηλότερος πύργος εκείνη την εποχή.


Ας φτιάξουμε κι εμείς το δικό μας με διαφορετικό τρόπο η κάθε ομάδα.. 



Η μεγαλύτερη πυραμίδα του κόσμου βρίσκεται στο Μεξικό!


Η πυραμίδα της Cholula είναι ένα τεράστιο οικοδόμημα, ύψους 66 μέτρων, με τις πλευρές της βάσης του να αγγίζουν τα 450 μέτρα. Αν και η πυραμίδα της Γκίζας είναι αρκετά ψηλότερη, η Cholula υπερέχει σε μήκος και εμβαδό. Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, ο συνολικός της όγκος υπολογίζεται στα 4,45 κυβικά μέτρα και είναι ο λόγος που θεωρείται η μεγαλύτερη πυραμίδα που έχει χτίσει ποτέ άνθρωπος.

Η πυραμίδα της Cholula θεωρείται μια πυραμίδα γεμάτη μυστικά. Από τα έξι επίπεδα της πυραμίδας έχουν εξερευνηθεί εκτενώς μόνο τα τρία. 

Στο εσωτερικό της πυραμίδας, υπάρχει ένας τεράστιος λαβύρινθος. Σχεδόν σε όλο το μήκος τους, οι τοίχοι έχουν φιλοτεχνηθεί από τους ιθαγενείς. Από απλά γεωμετρικά σχέδια με μονόχρωμο φόντο, μέχρι εντυπωσιακές τοιχογραφίες μήκους δεκάδων μέτρων.


 

  2. Γεωγραφία
                        

   Μάθαμε πως η Βόρεια  Αμερική έχει 23 χώρες  άρα και 23  σημαίες. Χρωματίσαμε όσες μας άρεσαν, παίξαμε αλλά φτιάξαμε και τη σημαία του Καναδά.











Γνωρίσαμε τις παγωμένες περιοχές, μάθαμε για τους Ινουίτ (Εσκιμώους.) Τους χρωματίσαμε. Φτιάξαμε το δικό μας χιόνι με αφρό ξυρίσματος αλλά και με σόδα και κρέμα μαλλιών. 



Κάναμε πειράματα με τον πάγο


Ψαρέψαμε από μια τρύπα στον πάγο, όπως οι Ινουίτ.



Μάθαμε για το Βόρειο Σέλας


Το Σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους, για αυτό και ονομάζεται επίσης Πολικό Σέλας. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο πόλο αποκαλείται Βόρειο σέλας, ενώ αντίστοιχα
όταν παρατηρείται στο 
Νότιο πόλο αποκαλείται Νότιο σέλας
Κάναμε τα πειράματα και τις κατασκευές μας...







Σειρά έχουν οι καταρράκτες του Νιαγάρα



Οι καταρράκτες του Νιαγάρα αποτελούνται από δύο μεγάλα τμήματα που χωρίζονται από το νησί Goat : οι καταρράκτες Horseshoe, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην Καναδική πλευρά των συνόρων, και των Americans Falls στην Αμερικανική πλευρά. Οι μικρότεροι Bridal Veil Falls βρίσκονται επίσης στην αμερικανική πλευρά, αλλά διαχωρίζονται από τους άλλους με το νησί Luna.

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα σχηματίστηκαν όταν υποχώρησαν οι παγετώνες στο τέλος της περιόδου Wisconsin (τελευταία εποχή των πάγων), και το νερό από τις νεοσυσταθείσες Μεγάλες Λίμνες δημιούργησε ένα δρόμο μέσα από τους κρημνούς της περιοχής προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ενώ δεν είναι εξαιρετικά μεγάλοι σε ύψος, οι καταρράκτες του Νιαγάρα έχουν μεγάλο πλάτος. Περισσότερο από 6 εκατομμύρια κυβικά πόδια (168.000 m³) νερού πέφτουν κάθε λεπτό κατά την περίοδο της υψηλής ροής[1], και σχεδόν 4 εκατομμύρια κυβικά πόδια (110.000 m³) κατά μέσο όρο. Είναι οι πιο ισχυροί καταρράκτες στη Βόρεια Αμερική..[2]

Είναι φημισμένοι τόσο για την ομορφιά τους όσο και ως πολύτιμη πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Φτιάξαμε τους δικούς μας με χρώμα ζαχαροπλαστικής.


Και πάμε να γνωρίσουμε το ηφαίστειο της Χαβάης...


Το Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης βρίσκεται στο νησί της Χαβάης στις ΗΠΑ. Αυτό το πάρκο περιλαμβάνει δύο ενεργά ηφαίστεια:

  1. Κιλαουέα: Ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο.
  2. Μάουνα Λόα: Το μεγαλύτερο σε μέγεθος ηφαίστειο στον κόσμο.       
 Ας δούμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της γης...
Γνωρίσαμε και τα μέρη του ηφαιστείου

Κάναμε πειράματα στον ελαιώνα μας με τη βοήθεια του κ. Κώστα.







Το στήσαμε και μέσα στην τάξη όπως το εμπνευστήκαμε..



Στο τέλος, το ζωγραφίσαμε κιόλας...

3. Γλώσσα

Γνωρίσαμε τα σύμβολα των Ινδιάνων και φτιάξαμε δικά μας μέσα σε αλάτι


Διαβάσαμε τον ινδιάνικο  μύθο του καλού και του κακού λύκου και τον επεξεργαστήκαμε:
"Ο παππούς θέλοντας να νουθετήσει τον εγγονό του και να του δώσει ένα εύληπτο μάθημα ζωής, του διηγείται την ακόλουθη ιστορία: «Παιδί μου, μέσα μου και μέσα σου, αλλά και μέσα σε όλους του ανθρώπους παλεύουν δύο λύκοι. Ο ένας είναι κακός και τρέφεται με μίσος, θυμό, φθόνο, βία, απληστία, αλαζονεία, ενοχές, δυσαρέσκεια, κατωτερότητα, ψέματα, ψευτοπερηφάνια, και εγωισμό. Ο άλλος είναι καλός και τρέφεται με χαρά, ειρήνη, αγάπη, ελπίδα, γαλήνη, ταπεινότητα, ευγένεια, καλοσύνη, ενσυναίσθηση, γενναιοδωρία, αλήθεια, συμπόνια και πίστη». Τότε ο μικρός τον ρωτάει: «Παππού, ποιος λύκος θα νικήσει;» Και ο παππούς του απαντάει: «Αυτός που με τις πράξεις μας, τρέφεται περισσότερο».
Από τότε, ταίζουμε κάθε μέρα , φυσικά μόνο τον καλό.


Γνωρίσαμε τα μέρη του ηφαιστείου, τα καταγράψαμε και αντιστοιχίσαμε τις καρτέλες γραφής


Κάναμε ασκήσεις προγραφής στολίζοντας τα μεξικάνικα καπέλα μας
Τοποθετήσαμε τα ζώα της Βορείου Αμερικής στα Μοντεσσορινά συρταράκια μας, σύμφωνα με το αρχικό γράμμα του ονόματος τους.

Αφού τα γνωρίσαμε, τα αντιστοιχίσαμε με το όνομα τους


4. Κουλτούρα
Γνωρίσαμε την κουλτούρα των ιθαγενών της Β. Αμερικής, δηλαδή των Ινδιάνων. Αφού τραγουδήσαμε και χορέψαμε σαν αυτούς, ο καθένας είπε το ινδιάνικο όνομα του. 
Φτιάξαμε το ινδιάνικο χωριό με τα teepees και τα κανό. Σειρά έχουν τα τοτέμ. Αλλά τι είναι αυτά; ας ψάξουμε...

Η λέξη Τοτέμ προέρχεται από ινδιάνικες φυλές του Καναδά και περιγράφει κάθε φυσικό αντικείμενο, ζώο, ή φυτό, για το οποίο πιστεύουν ότι έχει ιερές ιδιότητες κι έτσι το εκτιμούν ως προστάτη της πατριάς, της φυλής, και, γενικότερα ως γενάρχη. Κάθε φυλή έχει και το δικό της τοτέμ κι απαγορεύεται κανείς να το πειράξει ή να το θίξει ακόμη και να αναφέρει τ' όνομά του. Όλα τα έθιμα, που έχουν σχέση με το τοτέμ και αυτή η ίδια η πίστη στα τοτέμ, με μία λέξη ονομάζονται τοτεμισμός.

Το παλαιότερο γνωστό ξύλινο γλυπτό Τοτέμ στον πλανήτη, σχεδόν τριών μέτρων, που μετράει χιλιάδες χρόνια ζωής, βρίσκεται σε έναν παλιό θάλαμο ενός σκοτεινού μουσείου της Ρωσίας στα Ουράλια Όρη, όχι μακριά από τα σιβηρικά σύνορα. Το είδωλο του Σιγκίρ, όπως ονομάζεται, είναι ένα τοπίο πνευμάτων που μπερδεύει τον σύγχρονο παρατηρητή. 

Και τα φτιάξαμε...




Μάθαμε και για τις ονειροπαγίδες..




Για τους ιθαγενείς στην Αμερική έχουν περισσότερο από ένα νόημα. Οι Ojibwa πιστεύουν ότι συμβολίζουν την κίνηση του ήλιου. Για τους ιθαγενείς που ζουν στην Lakota είναι κύκλοι προστασίας που αντιπροσωπεύουν τους κύκλους της ζωής. Υπάρχουν και άλλοι λαοί όπως οι Sioux που καταλαβαίνουν τη «μαγεία» τους με διαφορετικό τρόπο. Πιστεύουν ότι τα κακά πράγματα και τα κακά όνειρα παγιδεύονται στο κεντρικό μέρος της ονειροπαγίδας. 

Φυσικά, φτιάξαμε κι εμείς...


Και περνάμε στο ξυλάκι του λόγου. Μάθαμε πως οι Ινδιάνοι, όταν θέλουν να πάρουν το λόγο σε συμβούλιο της φυλής, αντί να σηκώσουν το χέρι τους, σηκώνουν ένα στολισμένο κλαδάκι. Φτιάξαμε τα δικά μας με φυσικό κλαδί και νήμα.


Για να έχουμε μουσική όπως οι ινδιάνοι, φτιάξαμε αυτοσχέδιες μαράκες από πλαστικά κουτάλια και ρύζι


Και φυσικά ινδιάνικα κολιέ με μακαρόνια, φτερά, χάντρες και ότι άλλο μας ενέπνευσε...



Στη συνέχεια πήγαμε στο Μεξικό

Κατοικίες με χρώμα, διακοσμητικοί καθρέπτες, σομπρέρο, πόντσο, papel picado, τορτίγιες, FRIDA CALO






Η τεχνική papel picado






Σομπρέρο και πόντσο. Γίναμε Μεξικανοί...



Περιηγηθήκαμε στο σπίτι -μουσείο της Fida kahlo και τη  ζωγραφίσαμε εντυπωσιασμένοι...


Η Φρίντα Κάλο έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο για τα μοναδικά έργα της, αλλά και για την προσωπική της ζωή που σημαδεύτηκε από ατυχήματα, θυελλώδεις έρωτες και φρικτούς πόνους που προκλήθηκαν και από τα δυο.

Ακριβώς 114 χρόνια μετά τη γέννηση της διάσημης μεξικανής ζωγράφου, η πολύχρωμη κι γεμάτη πάθος και πόνο ζωή της, εξακολουθεί να αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης, φάρο γυναικείας δύναμης και μια μοναδική ευκαιρία για να μπει κανείς έστω και για λίγο στον κόσμο της.

Η Φρίντα Κάλο γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1907 στην πόλη Κογιοακάν στο Μεξικό κι από πολύ νεαρή ηλικία ήρθε αντιμέτωπη με δραματικά γεγονότα.

Όταν ήταν μόλις έξι ετών αρρώστησε από πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και σχεδόν παράλυτο, ενώ στα 18 της ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε.

Τραυματίστηκε στην κοιλιά, έπαθε πολλαπλά κατάγματα στη λεκάνη και στη σπονδυλική στήλη και το πόδι της σχεδόν διαλύθηκε. Από τότε υποβλήθηκε συνολικά σε 35 εγχειρήσεις.

Το 1926, ενώ ανάρρωνε από το ατύχημα, ξεκινά μαθήματα ζωγραφικής.



Πεινάσατε;; Πάμε να φάμε μεξικάνικες τορτίγιες φτιαγμένες από τα χεράκια μας...



 Στο τέλος, πριν φύγουμε από το Μεξικό, παίξαμε με την πινιάτα μας   




Και τώρα, ανεβείτε στο άλογο σας. Φεύγουμε για Τέξας!



Δεν θα μπορούσε να λείπει από το ταξίδι μας το άγαλμα της Ελευθερίας..
Μάθαμε γι αυτό..


Το Άγαλμα της Ελευθερίας, ή αλλιώς η Ελευθερία που διαφωτίζει τον κόσμο είναι 92 μέτρα και εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι έναν πυρσό και στο αριστερό της μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», η οποία είναι η ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το άγαλμα αυτό, είναι ένα δώρο από τη Γαλλία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεσπόζει κοντά στην νησίδα Λίμπερτυ Άιλαντ (Liberty Island) στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης.

Και το συνθέσαμε...


5. Χλωρίδα- πανίδα


Ζώα των πάγων, ζώα της Β. Αμερική, κάκτοι...
Ας τα γνωρίσουμε..
Ψάχνουμε τα ζωάκια μέσα στο ...χιόνι


Δεινόσαυροι... αγαπημένοι!!!


Γνωρίζουμε τα ζώα της Αρκτικής  με τη βοήθεια εικόνων, χαρτών και υπολογιστή.








Και κάπου εδώ τελείωσε το ταξίδι μας στη Β. Αμερική... Πάμε τώρα για  ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια: