ΣΚΟΠΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην επικοινωνία εκπαιδευτικών και γονέων του 9ου νηπιαγωγείου Καβάλας. Το νηπιαγωγείο βρίσκεται στην οδό Αγίου Τρύφωνος 2. Λειτουργεί με τρία πρωινά τμήματα και ένα προαιρετικό ολοήμερο. Στις σελίδες του ιστολογίου θα βρείτε πληροφορίες, ανακοινώσεις, ειδήσεις, αλλά και δράσεις των νηπίων, χωρίς να υπάρχουν φωτογραφίες τους. Θεωρούμε πως η μεταξύ μας συνεργασία θα συμβάλλει στην πρόοδο και ανάπτυξη των παιδιών.

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

A trip around the world - the Montessori way -1ος ΣΤΑΘΜΟΣ: ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (AUSTRALIA)

 

1ος ΣΤΑΘΜΟΣ :ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ...

1.  Γεωγραφία

Αρχικά εντοπίσαμε στον παγκόσμιο χάρτη την Αυστραλία με τη βοήθεια του beebot.

Η οδηγία είναι: "Βρες τη διαδρομή από την Ελλάδα ως την Αυστραλία."

 


Παρατηρούμε στο χάρτη το σχήμα της Αυστραλίας. Γράφουμε στο διαβατήριο μας τον προορισμό και κολλούμε το χάρτη της Αυστραλίας στην πρώτη σελίδα.

Ας διασκεδάσουμε τώρα.. Ποιο ζώο σου θυμίζει το σχήμα της; Ζωγράφισε το…


Σε κάποιους θύμισε γάτα, σε κάποιους άλλους σκύλο, άλλος είδε στο σχήμα της μια μάσκα με γλώσσα και άλλος είδε έναν άνθρωπο. Τα παιδιά μας έχουν φαντασία!

Στη συνέχεια…

«Χρωμάτισε τη σημαία της Αυστραλίας με τα τρία χρώματά της.»

Μάθαμε για τις  έξι  αποικίες της Αυστραλίας

 



Είδαμε  το χάρτη της Αυστραλίας  από το γνωστό βιβλίο «ΧΑΡΤΕΣ» με σκοπό να φτιάξουμε τον δικό μας.


Ο Γιάννης μας μαζί με τη μαμά του κατασκεύασαν μία βαλίτσα με πράγματα – εικόνες που βρίσκουμε στην Αυστραλία. Τους ευχαριστούμε πολύ! 

2.  Αρχιτεκτονική

Και περνάμε στο άλλο πεδίο της έρευνά μας αυτό που έχει να κάνει με σπουδαία κτίσματα, μνημεία και κτίρια της Αυστραλίας.

Η όπερα του Σίντνει

 


Παρά το γεγονός ότι χτίστηκε σχετικά πρόσφατα – οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1973 – η Όπερα του Σίδνεϋ αποτελεί από άποψη αρχιτεκτονικής το σήμα κατατεθέν όχι μόνο της πόλης αλλά και ολόκληρης της Αυστραλίας. Φωτογραφημένη όσο λίγα σύγχρονα κτίρια σε όλο τον κόσμο, η Όπερα σε σχήμα ιστιοφόρου αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο αλλά ταυτόχρονα εκεί διοργανώνονται παραστάσεις τις οποίες παρακολουθούν δύο εκατομμύρια θεατές κάθε χρόνο.

Ξεκινήσαμε να κατασκευάσουμε τη δική μας. Οι ιδέες πέφτουν βροχή.. Και τα χεράκια δημιουργούν…

 










Σειρά έχει η διάσημη γέφυρα του Σίδνεϋ

 

Η γέφυρα του Σίδνεϋ συνδέει την ιστορική περιοχή του κεντρικού Σίδνεϊ, γνωστή ως “The Rocks” με το βόρειο τμήμα της πόλης. Της έχει χαϊδευτικά αποδοθεί το παρατσούκλι “η Κρεμάστρα” (Coathanger), λόγω της χαρακτηριστικής της αρχιτεκτονικής, ενώ είναι ορατή από πολλά σημεία του κέντρου της πόλης.

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει μία βόλτα στη Γέφυρα του Σίδνεϋ. Μπορεί να κάνει περίπατο στην περιοχή του λιμανιού (Circular Quay), περνώντας κάτω από τη γέφυρα, να περπατήσει πάνω της, θαυμάζοντας την εκπληκτική θέα ή να ανέβει σε έναν από τους πυλώνες της, όπου μπορεί να ανακαλύψει την ιστορία της στην έκθεση, που πραγματοποιείται σε τρία επίπεδα. Μπορεί ακόμα να κάνει picnic σε ένα από τα πάρκα, που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το επίπεδο της γέφυρας.

Ας προσπαθήσουμε να την κατασκευάσουμε...


Τι γέφυρα θα ήταν χωρίς θάλασσα από κάτω και βάρκες και ψάρια; Ας φτιάξουμε μια θάλασσα λοιπόν…

 


Και ας τοποθετήσουμε τις κατασκευές μας..

 



Και… περήφανοι όλοι!

 

Καλά δεν τα πήγαμε;  Τι λέτε κι εσείς:

 

Και μετά την αρχιτεκτονική περνάμε στο τρίτο πεδίο της έρευνάς μας που έχει να κάνει με την κουλτούρα και τους λαούς που πέρασαν από εκεί.

 3.  Κουλτούρα

Κι έτσι μάθαμε για τους Αβορίγινες της Αυστραλίας, δηλαδή τους ιθαγενείς που ήρθαν στον τόπο το 18ο αιώνα. Είναι ο αρχαιότερος πολιτισμός της γης.

 



Το πιο κλασικό παράδειγμα της τέχνης των ιθαγενών είναι η τέχνη του ροκ. Οι Αβορίγινες ζωγράφισαν σχέδια, φιγούρες και κουκκίδες σε ροκ σε όλη την Αυστραλία. Η εκτεθειμένη ροκ τέχνη έχει φθαρεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά σώζονται παραδείγματα αρχαίων τεχνών του ροκ μέσα σε σπηλιές. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η ροκ τέχνη ασκούνταν σε μεγάλο βαθμό από άνδρες. Τα σαρωτικά, μεγάλης κλίμακας σχέδια της παραδοσιακής ροκ τέχνης των Αβορίγινων είναι πραγματικά εκπληκτικά και συχνά βαθιά συγκινητικά για τους επισκέπτες. Οι βράχοι είναι επίσης χαραγμένοι και διατεταγμένοι για να δημιουργήσουν διακριτική τέχνη των ιθαγενών.

Με αφορμή την τέχνη των Αβορίγινων γυρνάμε με τα παιδιά στο πρωταρχικό αρχέγονο επίπεδο και στο άπειρο του ελαχίστου για να γονιμοποιήσουμε δημιουργικά την ζωγραφική μας επιφάνεια!

DOT PAINTING λοιπόν κι εμείς, όπως οι Αβορίγινες.

 





 

Το didgeridoo είναι ένα ιερό όργανο στην Αυστραλία και ως εκ τούτου είναι συχνά διακοσμημένο με όμορφη και ισχυρή τέχνη ιθαγενών. Τα μπούμερανγκ, επίσης, συχνά διακοσμούνται διακοσμητικά και βάφονται για να κάνουν το καθένα ξεχωριστό στον ιδιοκτήτη του.

Ας φτιάξουμε κι εμείς μπούμερανγκ και didgeridoo








4.  Η γλώσσα

       Και περνάμε στο τέταρτο πεδίο διερεύνησης, που αφορά τη γλώσσα

      Γνωρίζουμε τα σχέδια-σύμβολα των Αβορίγινων μέσα στις σπηλιές και     κατασκευάζουμε και δικά μας . Τα τοποθετούμε στις γωνιές της τάξης.





     Το τελευταίο πεδίο διερεύνησης είναι η πανίδα του τόπου. Δηλαδή τα ζώα της Αυστραλίας

5. Η πανίδα-ζώα της Αυστραλίας 

Κοάλα, καγκουρό, στρουθοκάμηλοι, κροκόδειλοι, μαύρος κύκνος, είναι τα κυριότερα ζώα αυτής της ηπείρου.

Με την κυρία Ελίζα που  διδάσκει αγγλικά τα παιδιά μάθανε τις ονομασίες των ζώων της Αυστραλίας. Φτιάξανε ένα ζάρι με εικόνες των ζώων και ύστερα έπαιξαν παιχνίδι ακούγοντας ήχους και κάνοντας τις κινήσεις των ζώων.

 

Ψάξαμε στο κουτί μας με τα πλαστικά ζωάκια και εντοπίσαμε αυτά που ζούνε στην Αυστραλία.

 



Μάθαμε για τον κύκλο της ζωής πρώτα του ανθρώπου και στη συνέχεια του καγκουρό που τόσο αγαπήσαμε...

 



  

Στο τέλος, συγκεντρώσαμε στον πίνακα της τάξης μας όλες τις εικόνες και πληροφορίες γι αυτή την τόσο μακρινή ήπειρο.

  

 

Και αφού το πρώτο μας ταξίδι τελείωσε αισίως και βγήκαμε όλοι σοφότεροι, πάμε για το επόμενο: Την Βόρειο Αμερική

Συνεχίζεται... 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: