ΣΚΟΠΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην επικοινωνία εκπαιδευτικών και γονέων του 9ου νηπιαγωγείου Καβάλας. Το νηπιαγωγείο βρίσκεται στην οδό Αγίου Τρύφωνος 2. Λειτουργεί με τρία πρωινά τμήματα και ένα προαιρετικό ολοήμερο. Στις σελίδες του ιστολογίου θα βρείτε πληροφορίες, ανακοινώσεις, ειδήσεις, αλλά και δράσεις των νηπίων, χωρίς να υπάρχουν φωτογραφίες τους. Θεωρούμε πως η μεταξύ μας συνεργασία θα συμβάλλει στην πρόοδο και ανάπτυξη των παιδιών.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

A TRIP AROUND THE WORLD- THE MONTESSORI WAY- 5ος ΣΤΑΘΜΟΣ-ΑΦΡΙΚΗ

 5ος ΣΤΑΘΜΟΣ -ΑΦΡΙΚΗ





Η Αφρική έχει 54 κυρίαρχες χώρες — Τις περισσότερες από κάθε ήπειρο — και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρος, τόσο σε χερσαία έκταση όσο και πληθυσμό. 
Είναι τεράστια ήπειρος που εκτείνεται πάνω από 8.000 χιλιόμετρα (5.000 mi) στο άξονα Βορρά-Νότου και 7.500 χιλιόμετρα (4.800 mi) στον άξονα ανατολή δύση (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα νησιά) και περιέχει ένα ευρύ φάσμα λαών, θρησκειών και πολιτισμών. Στην Αφρική βρίσκεται ο μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου — ο 6.650 χλμ-μακρύς (4.100 mi) ποταμός Νείλος. 
Αφού σφραγίσαμε τα διαβατήρια μας, πήραμε τη βαλίτσα μας και ανεβήκαμε στο αεροπλάνο με προορισμό την Αφρική.

1. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ





Είδαμε τις γνωστές αφρικανικές καλύβες και κατασκευάσαμε τις δικές μας.




Στη συνέχεια κατασκευάσαμε ένα λαβύρινθο με χαρτοταινία και τοποθετήσαμε τις καλύβες και τα ανθρωπάκια.

Και πυραμίδες στην Αίγυπτο...


οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι το σχήμα της πυραμίδας προήλθε από παλαιότερους τύμβους ή συμβόλιζε τις ακτίνες του ήλιου ή ακόμα και μια σκάλα προς τον ουρανό. Αιώνες μετά οι κάτοικοι της Κεντρικής Αμερικής έχτισαν και αυτοί πυραμίδες – ναούς. Παρόλα αυτά οι πυραμίδες της Κ. Αμερικής έμοιαζαν ελάχιστα με αυτούς της Αιγύπτου, καθώς η κορυφή τους ήταν επίπεδη και τουλάχιστον σε μια πλευρά υπάρχουν σκάλες.

 

                                                        II.          ΟΙ ΠΡΏΤΕΣ ΠΥΡΑΜΊΔΕΣ

           οι πρώτες πυραμίδες εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Αρχαίου Βασιλείου (3200 – 2300 π.Χ.) ανάμεσα σε αυτές και η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Οι πρώτοι τάφοι των Αιγυπτίων ήταν τύμβοι που φτιάχνονταν όταν κάλυπταν έναν απλό τάφο με χαλίκια. Αργότερα, οι αξιωματούχοι και οι Φαραώ θάβονταν σε στενόμακρα κτήρια από τούβλα λάσπης, τους μασταμπάδες. Μερικοί μασταμπάδες καλύπτονταν, επίσης  με τούβλα. Ωστόσο η πρώτη πυραμίδα και ο πρώτος πέτρινος τάφος ήταν η Βαθμιδωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζονέρ. Σιγά σιγά όμως η μορφή άρχισε αλλάζει. Οι βαθμιδωτές πυραμίδες συμβόλιζαν την σκάλα με την οποία ο νεκρός θα έφτανε στα αστέρια μαζί με τους άλλους θεούς. Κατά την διάρκεια του χρόνου, όμως, ο  ήλιος πήρε μεγαλύτερη σημασία από τα αστέρια, κι έτσι χτίστηκαν  οι πραγματικές πυραμίδες που οι πλευρές τους συμβόλιζαν τις ακτίνες του ήλιου.

 

Πηγή:http://www1.aegean.gr/gympeir/piramides.htm




Αφού τις εντοπίσαμε στο χάρτη.


2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Είδαμε το χάρτη της, είπαμε ιδέες για το πώς μοιάζει και την εντοπίσαμε στον παγκόσμιο χάρτη.




Φτιάξαμε την Αφρική με διάφορους τρόπους. Με χρώμα και τυπώματα με σφουγγάρι αλλά και με χόρτα από τον κήπο μας.


3. ΓΛΩΣΣΑ

Οι κύριες γλώσσες της ηπείρου είναι τα αραβικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Τα αραβικά κατατάσσονται στην 5η πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο από την ερευνητική ομάδα Ethnologue, με πάνω από 240 εκατομμύρια ηχεία στον κόσμο. Στην Αφρική, υπάρχουν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια ομιλητές, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 54 εκατομμυρίων στην Αίγυπτο. Είναι επίσης η πιο κοινή επίσημη γλώσσα στην ήπειρο, ιδίως στην Αλγερία, την Τυνησία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο.

Τα αγγλικά και τα γαλλικά ομιλούνται ευρέως σε όλη την ήπειρο, αν και ο αριθμός των φυσικών ομιλητών είναι πιθανό να είναι μικρότερος από αυτόν των Αμχαρικών. Για παράδειγμα, τα αγγλικά έχουν περίπου 5 εκατομμύρια φυσικοί ομιλητές στη Νότια Αφρική και πιθανώς λιγότερο από 10 εκατομμύρια σε ολόκληρη την ήπειρο.


Οι αφρικανικές γλώσσες εμπίπτουν σε τέσσερις γλωσσικές ομάδες, δηλαδή τις αφροασιατικές που καλύπτει τη Βόρεια Αφρική, την κεντρική Σαχάρα και το Κέρας της Αφρικής, το Νιλο-Σαχάρα που καλύπτει την Κεντρική και Ανατολική Αφρική, Νίγηρας-Κονγκό που καλύπτει την Κεντρική, Νότια και Ανατολική Αφρική και khoisan που καλύπτει το δυτικό τμήμα της νότιας Αφρικής. Ανακαλύψτε παρακάτω τις έντεκα πιο ομιλούμενες αφρικανικές γλώσσες στην ήπειρο για να κάνετε επιχειρήσεις ή να απολαύσετε τουριστικούς προορισμούς και να ανακαλύψετε τους διάφορους πολιτισμούς της ηπείρου:

1. ΤΟ ΣΟΥΑΧΙΛΙ - "HAKUNA MATATA"

Τα σουαχίλι είναι η πιο ευρέως ομιλούμενη γλώσσα στην Αφρική, με πάνω από 100 εκατομμύρια ομιλητές. Είναι μια γλώσσα Μπαντού που πιστεύεται ότι έχει εξελιχθεί από άλλες γλώσσες, κυρίως αραβικά, λόγω των ιστορικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των Αράβων της Μέσης Ανατολής και των Ανατολικοαφρικανών. Τα σουαχίλι είναι η επίσημη γλώσσα του Τανζανία , καθώς και το μέσο διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία. Είναι επίσης η επίσημη γλώσσα της Κένυας και της Ουγκάντα. Άλλα έθνη Σουαχίλι περιλαμβάνουν τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, τη νότια Σομαλία, την Αιθιοπία, το Σουδάν, τη βόρεια Μοζαμβίκη και τις Κομόρες. Για να χαιρετήσουμε στα Σουαχίλι, λέμε « Jambo » ή « Habari » όταν χαιρετάμε έναν πρεσβύτερο. 

Το σουαχίλι είναι πολύ ελκυστικό για πολλούς μαθητές λόγω της ευρείας κυκλοφορίας και της ιστορίας του. Το Kiswahili (το όνομα της γλώσσας στα Σουαχίλι) σημαίνει "παράκτια γλώσσα" και είναι μια εμπορική γλώσσα που δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ ορισμένων εθνοτικών ομάδων στη νότια και ανατολική Αφρική.

Δεν είναι πολύ δύσκολο για τους γαλλόφωνους να το μάθουν. Σε αντίθεση με πολλές αφρικανικές γλώσσες, το Σουαχίλι δεν χρησιμοποιεί τόνους και σε αντίθεση με τα αραβικά και τα αμχαρικά, χρησιμοποιεί το λατινικό αλφάβητο. Εάν γνωρίζετε λίγα αραβικά, έχετε μια καλή αρχή, επειδή υπάρχουν πάρα πολλές παρόμοιες λέξεις. στα σουαχίλι.

Επιπλέον, εγγυώμαι ότι γνωρίζετε ήδη μια χούφτα λέξεις Σουαχίλι. Για τι ? Οι συγγραφείς του «Βασιλιά των Λιονταριών» της Disney είχαν μια μικρή ερωτική σχέση με τα Σουαχίλι. Χακούνα Ματάτα ? Αυτή είναι η λέξη σουαχίλι για το «μη ανησυχείς»! Σίμπα ? Αυτή είναι η λέξη σουαχίλι για το "λιοντάρι"!

2. AMHARIC - "SALAM"

Τα Αμχαρικά είναι η επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας και είναι η δεύτερη πιο ευρέως ομιλούμενη γλώσσα στη χώρα μετά το Ορόμο, με πάνω από 21 εκατομμύρια ομιλητές. Είναι η δεύτερη πιο ευρέως ομιλούμενη σημιτική γλώσσα στον κόσμο μετά τα αραβικά, και είναι επίσης η γλώσσα περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Αιθίοπων που ζουν εκτός της χώρας. Οι Σημιτικές γλώσσες είναι κλάδος της οικογένειας των Αφροασιατικών γλωσσών που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή. Τα αμχαρικά, μαζί με τα αραβικά, τα εβραϊκά και τα τιγκρίνια, είναι οι πιο ευρέως ομιλούμενες σημιτικές γλώσσες στον κόσμο από φυσικούς ομιλητές. Είναι γραμμένο σε Ge'ez ή Αιθιοπικά, με περισσότερους από 30 διαφορετικούς χαρακτήρες. Για να πούμε ένα γεια στα Αμχαρικά, λέμε " Σαλάμ ".

Τα αμχαρικά είναι όμορφα όταν λέγονται, και ακόμα πιο εκπληκτικά όταν γράφονται με το μοναδικό σενάριο. Χρησιμοποιεί ένα αλφασύλλαβο που ονομάζεται πιστός - Βασικά, κάθε «γράμμα» αντιπροσωπεύει έναν συνδυασμό συμφώνων/φωνηέντων, αλλά τα σχήματα των συμφώνων και των φωνηέντων αλλάζουν ανάλογα με τους συνδυασμούς.

Μάθετε να γράφετε " fidel" μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο από την εκμάθηση της αραβικής γραφής, αλλά εξακολουθεί να είναι εφικτή για τον μέσο μαθητή. Προσπαθήστε να επωφεληθείτε από εργαλεία όπως το SRS (Spaced Repetition Systems) για να απομνημονεύσετε αποτελεσματικά κάθε γράμμα και τους διαφορετικούς συνδυασμούς του.

Τα Αμχαρικά φιλοξενούν επίσης ένα αυξανόμενο σώμα αιθιοπικής λογοτεχνίας. Η ποίηση και τα μυθιστορήματα είναι και τα δύο δημοφιλή και η εκμάθηση των Αμχαρικών θα σας μυήσει σε λογοτεχνία αρκετά διαφορετική από αυτή του υπόλοιπου κόσμου. Μόλις αποκτήσετε τα βασικά, δοκιμάστε να διαβάσετε το πιο διάσημο μυθιστόρημα των Αμχαρικών, " Fiqir Iske Meqabir " (μεταφρασμένο στα αγγλικά από το " Love to the Crypt ") του Haddis Alemayehu.

3.ΓΙΟΡΟΥΜΠΑ - "BAWO"

Τα Γιορούμπα είναι μια από τις πιο ευρέως ομιλούμενες γλώσσες στη Δυτική Αφρική, με πάνω από 30 εκατομμύρια ομιλητές στη Νιγηρία, το Μπενίν και το Τόγκο, και είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της Νιγηρίας. Ομιλείται επίσης ευρέως από ομογενείς της Δυτικής Αφρικής στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η μητρική γλώσσα του λαού των Γιορούμπα στη Νιγηρία, και έχει τελειώσει δεκαπέντε διαλέκτους , συμπεριλαμβανομένων των Awori, Ijesha, Ilaje και Ila. Είναι μια τονική γλώσσα με τρεις τόνους: υψηλό, μεσαίο και χαμηλό, και είναι μέρος του κλάδου Volta-Νιγηρίας της γλωσσικής οικογένειας Νίγηρα-Κονγκό. Για να πούμε ένα γεια στα Γιορούμπα, λέμε " Bawo ".

4. OROMO - "AKKAM"

Το Ορόμο ομιλείται από περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους στο Κέρας της Αφρικής, ιδιαίτερα στην Αιθιοπία, την Κένυα, τη Σομαλία και την Αίγυπτο. Οι Ορόμο αποτελούν περισσότερο από το 40% του πληθυσμού της Αιθιοπίας και είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στη χώρα. Η γραφή αυτής της γλώσσας απαγορεύτηκε μεταξύ 1974 και 1991 η δίαιτα Mengistu , αν και η περιορισμένη χρήση της γραφής Ge'ez επιτρεπόταν. Μετά το 1991, η γλώσσα υιοθέτησε το λατινικό αλφάβητο. Αποτελεί μέρος του Κουσιτικού κλάδου της οικογένειας των Αφρο-ασιατικών γλωσσών. Για να πούμε ένα γεια στο Oromo, λέμε "Akkam".

5. HAUSA - "SANNU"

Η Χάουσα είναι μία από τις επίσημες γλώσσες της Νιγηρίας και μία από τις πιο ευρέως ομιλούμενες γλώσσες του Τσαντ στην ήπειρο, με πάνω από 40 εκατομμύρια ομιλητές της μητρικής και δεύτερης γλώσσας. Είναι η γλώσσα του λαού Χάουσα της βόρειας Νιγηρίας και του νότιου Νίγηρα , και γρήγορα εξαπλώθηκε όπως το κοινή γλώσσα της Δυτικής Αφρικής μέσω του εμπορίου. Ομιλείται κυρίως στη βόρεια Νιγηρία, τον Νίγηρα, το Μπενίν, την Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, το CAR, το Τσαντ, το Κονγκό, την Ερυθραία, τη Γερμανία, τη Γκάνα, το Σουδάν, το Τόγκο και ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Αφρικής. Χρησιμοποιεί το Boko και το λατινικό αλφάβητο ως σύστημα γραφής του και είναι επίσης η βασική γλώσσα των περισσότερων μουσουλμανικών πληθυσμών στη Δυτική Αφρική. Για να πούμε ένα γεια στα Hausa, λέμε " Sannu ".

6. IGBO - "NNOO"

Το Igbo είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της Νιγηρίας. Ομιλείται από πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους, με σημαντικό αριθμό ομιλητών στο Καμερούν και την Ισημερινή Γουινέα. Η γλώσσα έχει πάνω από 20 διαλέκτους, με το Central Igbo να είναι η πιο κοινή. Η γλώσσα επισημάνθηκε από τον συγγραφέα Ο Chinua Achebe , ο οποίος έγραψε το δημοφιλές βιβλίο " Tings Fall Apart " και έγραψε τα περισσότερα από τα βιβλία του στα Igbo, αντανακλώντας και εκλαϊκεύοντας την κουλτούρα των Igbo. Αποτελεί μέρος του κλάδου Βόλτα-Νιγηρίας της γλωσσικής οικογένειας Νίγηρα-Κονγκό. Για να πούμε ένα γεια στα Igbo, λέμε " Nnoo ".

7. ΖΟΥΛΟΥ - "SAWUBONA"

Το Ζουλού, ή Ζουλού, είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της Νότιας Αφρικής και έχει πάνω από 10 εκατομμύρια ομιλητές. Είναι μέρος της γλωσσικής οικογένειας bantu/nguni και ομιλείται κυρίως στην ανατολική Νότια Αφρική. Είναι η δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα Μπαντού, μετά τη Σόνα, και γράφεται με το λατινικό αλφάβητο. Χαρακτηρίζεται από μοναδικούς ήχους κλικ στη διάλεκτο, που προκύπτουν από την επιρροή της γλώσσας Khoisan. Για να πούμε ένα γεια στα ζουλού, λέμε " Sawubona ".

8. SHONA - "MHORO"

Η Shona είναι η πιο ευρέως ομιλούμενη γλώσσα στη Ζιμπάμπουε, με πάνω από 10 εκατομμύρια ομιλητές σε έναν πληθυσμό άνω των 14 εκατομμυρίων. Είναι μια γλώσσα Μπαντού της οικογένειας γλωσσών Bantu/Nguni, η οποία έχει ομιλητές στη Μποτσουάνα και τη Μοζαμβίκη. Είναι η κύρια γλώσσα της Ζιμπάμπουε, μαζί με ντεμπελέ και αγγλικά. Για να πούμε ένα γεια στη Shona, λέμε "Mhoro".


ΠΗΓΗ: royaumedafrique

Γράψαμε  ΑΦΡΙΚΗ, ονόματα ζώων της Αφρικής, λουλουδιών, και τα τοποθετήσαμε στα συρταράκια με βάση το αρχικό τους γράμμα.


Γράψαμε ένα δικό μας παραμύθι με θέμα έναν ελέφαντα κι ένα ποδήλατο








                                                              4. ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ


Ως μεγάλη ήπειρος, με πάρα πολλές χώρες, έχει και  διάφορες συνήθειες από τόπο σε τόπο. Γνωρίσαμε την κουλτούρα των Φαραώ της Αιγύπτου αλλά και τον τρόπο ζωής στη Ν. Αφρική.

Προσκαλέσαμε τη Μαρία, ένα παιδί που φοιτά στο δημοτικό σχολείο που συστεγαζόμαστε και κατάγεται από τη Σιέρα Λεόνε. Μας μίλησε για τις συνήθειες στη χώρα της και στο τέλος χορέψαμε τραγούδια της πατρίδας της.

Φτιάξαμε αφρικάνικα κοσμήματα και γίναμε γυναίκες Αφρικανές κουβαλώντας  στην πλάτη το μωρό μας και τα τρόφιμα στο κεφάλι.

Φτιάξαμε σκεύη από πηλό...

Μάσκες...




Κάναμε ασκήσεις ισορροπίας



γίναμε και φαραώ...










  5. ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ

Ανάλογη με τη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις είναι και η χλωρίδα στην Αφρική, που μπορεί να θεωρηθεί ως πολύ πλούσια.

Έτσι, ενώ από τη μια υπάρχουν περιοχές που σκεπάζονται από παρθένα δάση, υπάρχουν και περιοχές που δεν έχουν καθόλου πράσινο ή που έχουν μερικές οάσεις με χουρμαδιές ή ακανθώδη φυτά.
Πρόκειται κυρίως για την έρημο της Σαχάρας και την έρημο της Καλαχάρι. Στη βόρεια μεσογειακή Αφρική η χλωρίδα είναι η ίδια, σχεδόν, μ' εκείνη που επικρατεί στις νότιες Ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια περίπου χλωρίδα θα συναντήσουμε και στη νότια Αφρική, όπου οι συνθήκες είναι, περίπου, οι ίδιες μ' εκείνες που υπάρχουν στη βόρεια. Χαρακτηριστικές καλλιέργειες των ζωνών αυτών είναι η ελιά, τα εσπεριδοειδή, το ρύζι. τα λαχανικά, το βαμβάκι, το αμπέλι κλπ. Πολλές από τις καλλιέργειες αυτές τις συναντάμε και στο εσωτερικό της χώρας και ιδιαίτερα σε μερικά υψίπεδα, όπου το κλίμα δεν είναι αποκλειστικά τροπικό.
Στις υποτροπικές περιοχές χαρακτηριστικό είναι η ποώδης βλάστηση και οι Σαβάνες. Χαρακτηριστικό της σαβάνας είναι η εποχιακή βλάστηση που φτάνει σε μεγάλο ύψος και τα αραιά δένδρα. Τα δένδρα στις σαβάνες ποτέ δε σχηματίζουν δάση. Χαρακτηριστικά δέντρα των σαβάνων είναι οι ακακίες, μερικά είδη αρτόδεντρων, οι συκομουριές, καθώς και τα τεράστια δέντρα, που είναι γνωστά με το όνομα μπαομπάμπ και των οποίων ο κορμός μπορεί να φτάσει μερικά μέτρα διάμετρο. Συνήθως οι κορμοί αυτοί είναι μέσα κούφιοι και σχηματίζουν τεράστιες κουφάλες.
Αντίστοιχη με τη χλωρίδα είναι και η πανίδα. Έτσι, στη βόρεια Αφρική συναντάμε κυρίως τα γνωστά στη νότια Ευρώπη ζώα, όπως είναι το τσακάλι, η αλεπού και άλλα, συναντάμε όμως και γύπες, ύαινες και καμήλες. Στην ανατολική Αφρική, από την περιοχή της Σομαλίας και πάνω, τόσο προς τα βόρεια όσο και προς τα δυτικά, ζει ως κατοικίδιο ζώο η καμήλα που χρησιμοποιείται για μεταφορές κυρίως μέσα από τις ερήμους. Είναι γνωστά άλλωστε τα περίφημα καραβάνια που όργωναν τις ερήμους της Αφρικής, ιδιαίτερα πριν από μερικά χρόνια.

Στις στέπες ακόμη ζουν οι καμηλοπαρδάλεις, μεταξύ των οποίων και το αφρικανικό βουβάλι που θεωρείται το πιο επικίνδυνο και το πιο άγριο ζώο πάνω σ' ολόκληρη την Αφρική. Τα φυτοφάγα ζώα των στεπών είναι στην ουσία μεταναστευτικά, γιατί κάθε φορά αλλάζουν τόπο, για να εξασφαλίσουν τροφή, όταν στις περιοχές που ζουν από τη ξηρασία σταματήσει κάθε βλάστηση. Τόσο στις ερήμους όσο και στις στέπες και στις σαβάνες ζουν πολλά φίδια από τα οποία άλλα έχουν δηλητήριο και άλλα δεν έχουν. Ανάμεσα στα φίδια που δεν έχουν δηλητήριο μπορούμε να αναφέρουμε τον πύθωνα ως το πιο γνωστό, ενώ ανάμεσα στα δηλητηριώδη ανήκει η κόμπρα, που μπορεί να θεωρηθεί ως το πιο επικίνδυνο φίδι στην Αφρική.

Στα βαλτώδη μέρη και κοντά στα ποτάμια, ζει ένα άλλο είδος ζώου, που και αυτό κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Πρόκειται για τον ιπποπόταμο. Ο ιπποπόταμος είναι αποκλειστικά και μόνο ζώο φυτοφάγο και σπάνια επιτίθεται στους ανθρώπους, ενώ μπορεί σχετικά εύκολα να εξημερωθεί. Το κρέας του ιπποπόταμου τρώγεται.
Γνωρίσαμε ζώα και φυτά της Αφρικής και αφού εντυπωσιαστήκαμε, κάναμε πολλά παιχνίδια...












Αυτά από την Αφρική. Πάμε το επόμενο ταξίδι μας. Ανεβείτε στο αεροπλάνο και προσδεθείτε. Προορισμός: ΑΣΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: