ΣΚΟΠΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην επικοινωνία εκπαιδευτικών και γονέων του 9ου νηπιαγωγείου Καβάλας. Το νηπιαγωγείο βρίσκεται στην οδό Αγίου Τρύφωνος 2. Λειτουργεί με τρία πρωινά τμήματα και ένα προαιρετικό ολοήμερο. Στις σελίδες του ιστολογίου θα βρείτε πληροφορίες, ανακοινώσεις, ειδήσεις, αλλά και δράσεις των νηπίων, χωρίς να υπάρχουν φωτογραφίες τους. Θεωρούμε πως η μεταξύ μας συνεργασία θα συμβάλλει στην πρόοδο και ανάπτυξη των παιδιών.

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

A TRIP AROUND THE WORLD- THE MONTESSORI WAY- 6ος ΣΤΑΘΜΟΣ-ΑΣΙΑ

                            6ος ΣΤΑΘΜΟΣ -ΑΣΙΑ



Η Ασία είναι η μεγαλύτερη από τις επτά ηπείρους της Γης. Καταλαμβάνει έκταση 43,82 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο από τη συνολική επιφάνεια της ξηράς του πλανήτη. Είναι επίσης η ήπειρος με τους περισσότερους κατοίκους, περίπου 4,3 δισεκατομμύρια.

Στην Ασία υπάρχει ένα τεράστιο μωσαϊκό από φυλές, με ένα ακόμη μεγαλύτερο μωσαϊκό από γλώσσες. Συναντώνται όλα τα θρησκευτικά δόγματα που υπάρχουν. Στην Ασία υπάρχουν 49 κράτη. 

Αφού σφραγίσαμε τα διαβατήρια μας, πήραμε τη βαλίτσα μας και ανεβήκαμε στο αεροπλάνο με προορισμό την Ασία.

1. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Εντοπίσαμε την Ασία στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη και μετρήσαμε τα κράτη του, ώσπου στο τέλος, χάσαμε το λογαριασμό...
Χρησιμοποιήσαμε το beebot για να περιηγηθούμε στο χάρτη.
Στη συνέχεια κατασκευάσαμε τον χάρτη της Ασίας με κίτρινο ρύζι, με αλάτι αλλά και πολλά και διαφορετικά μυρωδικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο, κουρκουμά και άλλα πολλά.









Μείναμε λίγο περισσότερο στην Ιαπωνία επειδή μας εντυπωσίασε το σχήμα που φτιάχνουν τα νησιά της. Τα τέσσερα νησιά της, σχηματίζουν έναν δράκο.

Είδαμε τη σημαία της Ιαπωνίας και μας φάνηκε πολύ εύκολη για να την σχεδιάσουμε.
Γράψαμε ΙΑΠΩΝΙΑ στη γλώσσα μας.

2. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ






Το Ιερό της Ιτσουκουσίμα είναι Σιντοϊστικό Ιερό στο νησί Ιτσουκουσίμα (νησί γνωστό και ως «Μιγιατζίμα»), στον κόλπο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία. Το λατρευτικό σύμπλεγμα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και η Ιαπωνική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει πολλά από τα κτίριά του ως Εθνικούς Θησαυρούς.
Μελετήσαμε την αρχιτεκτονική του, μάθαμε την ιστορία του, τη θρησκευτική του σημασία και το κατασκευάσαμε.
Γνωρίσαμε τις παγόδες και μελετήσαμε την αρχιτεκτονική τους.

Η παγόδα είναι πύργος με πολλαπλές μαρκίζες, ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως στη Νότια ΑσίαΈχει εξαπλωθεί και στην Ανατολική Ασία, σε χώρες όπως το Νεπάλ, την Κίνα, την Ιαπωνία και σε άλλα μέρη της Ασίας. Χρησιμοποιείται για θρησκευτικούς σκοπούς. Κάποιες παγόδες χρησιμοποιούνται ως Ταοϊστικοί χώροι λατρείας. Οι περισσότερες παγόδες χρησιμοποιούνται από τους Βουδιστές ως χώροι λατρείας,


Είδαμε στο διαδίκτυο την Ξύλινη παγόδα στο Πεκίνο.
Κατασκευάσαμε τις δικές μας με ξύλινα τουβλάκια και κάναμε μαθηματικά με το μέγεθός τους.



Ταξιδέψαμε στην Ινδία και γνωρίσαμε το TAZ MAHAL.

Θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική του και μάθαμε την ιστορία του.

Το Ταζ Μαχάλ (Taj Mahal) είναι κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία, Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Τζαχάν Μογγόλος αυτοκράτορας (Σάχης) προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού.

Για την ανέγερσή του, που έγινε σε σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων από την Ινδία, το σημερινό Πακιστάν και άλλα μέρη της Ασίας, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649.





Τέλος, γνωρίσαμε το μεγάλο σινικό τείχος της Κίνας.


Μάθαμε την χρησιμότητα του στην ιστορία της Κίνας.

Το Σινικό Τείχος είναι κινέζικη οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φύλων από τα βόρεια σύνορά της.
Το Τείχος εκτείνεται σε συνολικό μήκος 8.850 χλμ, σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση αποτελούμενο από 6.259 χλμ πραγματικού τείχους, 359 χλμ τάφρου και 2.232 χλμ φυσικών οχυρώσεων όπως λόφοι και ποταμοί. Αποτελεί έτσι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα. Κατά άλλη σύγχρονη μέτρηση, το Σινικό Τείχος, με όλες τις διακλαδώσεις του, έχει συνολικό μήκος 21.196 χιλιόμετρα

Κατασκευάσαμε το δικό μας..

3. ΓΛΩΣΣΑ
Η Ασία περιέχει μια ποικιλία γλωσσών από διαφορετικές οικογένειες γλωσσών. Μερικές μάλιστα προέρχονται από απομονωμένες ομάδες που δεν μπορούν να καταταγούν σε μια βασική οικογένεια. Οι κύριες γλωσσικές οικογένειες περιλαμβάνουν την Αλταϊκή, την Αυστροασιατική, την Αυστρονική, την Καυκάσια, τη Δραβιδιανή, την Ινδοευρωπαϊκή, την Αφροασιακή, τη Σιβηρία, τη Σινοθιβετική και την Τάι-Καντάι. Οι περισσότερες, αν και όχι όλες, έχουν μακρά ιστορία ως γραπτές γλώσσες.
Τις συγκρίναμε με τη δική μας και αποκρυπτογραφήσαμε τα ιαπωνικά σύμβολα.




Ψάξαμε στο ελληνικό αλφάβητο τα κατάλληλα γράμματα για να συνθέσουμε λέξεις που θυμίζουν την Ασία.



4. ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Τι να πρωτο μελετήσει κάποιος από την κουλτούρα  των κρατών της Ασίας! Περιοριστήκαμε σε κάποια στοιχεία αυτής, πιστεύοντας πως θα αρέσουν στα παιδιά.
Φτιάξαμε κινέζικες βεντάλιες, φαναράκια, πορσελάνινες κούπες...







Και μιμηθήκαμε την τεχνική της Γιαγιόι Κουσάμα για να στολίσουμε τα πασχαλινά μας αβγά.


Παίξαμε πέτρα -ψαλίδι-χαρτί ...



Φτιάξαμε τατουάζ σε χάρτινα χέρια,


και χαρταετούς -ψάρια όπως στην Ιαπωνία


Κάναμε γιόγκα με δασκάλα της γιόγκα



Είδαμε παραδοσιακά κιμονό και κατασκευάσαμε ένα μεγάλο για να βάλουμε επάνω ότι μάθαμε για την Ιαπωνία.




Εντοπίσαμε ομοιότητες και διαφορές της Κίνας και της Ιαπωνίας.





Φτιάξαμε σούσι και φάγαμε με τα τσοπ στικς κάνοντας εξάσκηση στη λεπτή κινητικότητα.




Τέλος, φτιάξαμε τα δικά μας ρομπότ και περπατήσαμε όπως αυτά.

5. ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ

Στις βόρειες ακτές, στις ακτές δηλ. της Σιβηρίας, προς τον Αρκτικό ωκεανό, εκτείνεται η ζώνη της τούνδρας. Η ζώνη αυτή το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι σκεπασμένη με χιόνια και πάγους. Στη ζώνη αυτή φυτρώνουν μερικά είδη από λειχήνες, που αποτελούν και τη μοναδική βλάστησή της. Στα νότια της τούντρας αρχίζει η περιοχή των μεγάλων δασών του βορρά. Στην αρχή της περιοχής αυτής συναντά κανείς αραιά μερικές σημύδες που είναι πραγματικοί νάνοι. Όσο, όμως, προχωρούμε προς τα νότια, τόσο και συναντιούνται όλο και περισσότερα και μεγαλύτερα δένδρα, ώσπου αρχίζουν πια τα μεγάλα και ατέλειωτα δάση. Τα δάση αυτά αρχίζουν στα δυτικά από τα Ουράλια και φτάνουν μέχρι τον Ειρηνικό ωκεανό στα ανατολικά. Το υποαρκτικό αυτό δάσος ονομάζεται τάιγκα και αποτελείται κυρίως από λεύκεςέλαταπεύκα και άλλα δέντρα που αντέχουν στα μεγάλα κρύα. Μετά την τάιγκα, και προς τα νότια, αρχίζει το δάσος της εύκρατης ζώνης, ακόμη νοτιότερα το υποτροπικό δάσος και τέλος το δάσος των μουσώνων, χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους καμιά διαχωριστική ζώνη. Υποτροπικό δάσος και δάσος των μουσώνων, συναντάμε από τις νότιες πλευρές των Ιμαλαΐων και προς τα κάτω.

Το εσωτερικό της Ασίας παρουσιάζει ελαφρά διαφορετική χλωρίδα, η οποία υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος και όχι ανάλογα με το γεωγραφικό μήκος. Έτσι, στην κεντρική Ασία συναντάμε χλωρίδα που ανταποκρίνεται στις αρκτικές περιοχές. Τέλος υπάρχει μία περιοχή μεταξύ της Κίνας, του Θιβέτ και της χερσονήσου της Ινδοκίνας που χαρακτηρίζεται ιδανικό κλίμα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων στην περιοχή αυτή πρέπει να επικρατεί η διαρκής άνοιξη. Η περιοχή δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί, εκτιμάται όμως ότι θα υπάρχουν εκεί διάφορα είδη φυτών τελείως άγνωστα ακόμη στον άνθρωπο, όπως επίσης υπολογίζεται ότι πρέπει να έχουν διασωθεί μερικά είδη φυτών που θεωρούνται από πολλές χιλιάδες χρόνια ότι έχουν εξαφανιστεί. Η περιοχή αυτή παρουσιάζει πολλές δυσκολίες να εξερευνηθεί, τώρα όμως που επικρατεί ειρήνη μπορούν να ξεπεραστούν.

Γνωρίσαμε και μερικά από τα ζώα που ζουν σ αυτή τη μεγάλη ήπειρο. Το ενδιαφέρον μας συγκέντρωσε ο ελέφαντας και το πάντα.



 Αυτά από το ταξίδι μας στην Ασία. Πάμε τώρα για τον τελευταίο μας προορισμό, τη γειτονιά μας, την ΕΥΡΩΠΗ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: