ΣΚΟΠΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην επικοινωνία εκπαιδευτικών και γονέων του 9ου νηπιαγωγείου Καβάλας. Το νηπιαγωγείο βρίσκεται στην οδό Αγίου Τρύφωνος 2. Λειτουργεί με τρία πρωινά τμήματα και ένα προαιρετικό ολοήμερο. Στις σελίδες του ιστολογίου θα βρείτε πληροφορίες, ανακοινώσεις, ειδήσεις, αλλά και δράσεις των νηπίων, χωρίς να υπάρχουν φωτογραφίες τους. Θεωρούμε πως η μεταξύ μας συνεργασία θα συμβάλλει στην πρόοδο και ανάπτυξη των παιδιών.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

A TRIP AROUND THE WORLD- THE MONTESSORI WAY- 7ος ΣΤΑΘΜΟΣ-ΕΥΡΩΠΗ

7ος ΣΤΑΘΜΟΣ -ΕΥΡΩΠΗ 





Και να που φτάσαμε στον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού μας, την αγαπημένη μας ήπειρο, την Ευρώπη. Την αποκαλούνε γηραιά ήπειρο. Η Ευρώπη καταλαμβάνει, συνολικά με τα νησιά, έκταση 10.180.000 τετρ. χλμ. ή αλλιώς το 6,8% περίπου της συνολικής ξηράς του πλανήτη καθιστώντας την, τη δεύτερη μικρότερη ήπειρο.

Πολιτικά, η Ευρώπη μπορεί να χωριστεί σε πενήντα κυρίαρχα ανεξάρτητα κράτη

Η Ευρώπη αποτέλεσε το ιστορικό κέντρο γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν διάφοροι πολιτισμοί. Οι ευρωπαϊκοί πολιτισμοί είναι ιστορικά συναρτημένοι με τους πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η ιστορική δε κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Μικράς Ασίας και της Ελλάδας. Πρώτος χρονολογικά ευρωπαϊκός πολιτισμός με σπουδαιότητα τέτοια, ώστε να αποτελέσει ευρύτερο πολιτισμικό παράδειγμα, είναι ο ελληνικός. 

1. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Με το beebot διατρέξαμε το χάρτη και σταματούσαμε στις χώρες. Τις ονομάζαμε και βλέπαμε τη σημαία τους. 



Κάναμε όλοι μαζί ένα μεγάαααλο παζλ ,το χάρτη της Ευρώπης








2. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Επισκεφθήκαμε διαδικτυακά, διάφορα κράτη και γνωρίσαμε τα σημαντικότερα  μνημεία τους. Τα θαυμάσαμε για την αρχιτεκτονική τους.
Ακρόπολη, πύργος του Άιφελ, πύργος της Πίζας και πολλά άλλα. 



Το bigben στο Λονδίνο


Ο πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, βαμμένος με τα χρώματα της σημαίας της Γαλλίας. 

Μακέτα του Λονδίνου...

Ο πύργος της Πίζας...






Είδαμε και θαυμάσαμε τον Παρθενώνα και κάναμε κολάζ τις κολόνες τπυ.
Γνωρίσαμε μνημεία και στην Ιταλία πεινάσαμε και κάναμε μια στάση για πίτσα.


Φωτογραφηθήκαμε μπροστά απ το big ben

3. ΓΛΩΣΣΑ
Οι γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι γλώσσες που χρησιμοποιούνται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνουν τις 24 επίσημες γλώσσες.

Οι βασικές ευρωπαϊκές γλώσσες προέρχονται από την μεγάλη οικογένεια ων ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ. Οι αποκαλούμενες ΡΟΜΑΝΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ είναι μια υποομάδα αυτής της οικογένειας , που προέρχονται από την Λατινική.  
Οι κυριότερες ρομανικές γλώσσες είναι η Γαλλική, η Ιταλική, η Ισπανική, η Πορτογαλική και η Ρουμανική. Η καταγωγή αυτών των γλωσσών μπορεί εύκολα να αναχθεί στη γλώσσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η ονομασία ρομανικές γλώσσες (romance languages) υποδηλώνει τον συσχετισμό των γλωσσών αυτών  με τη Ρώμη.

Η Γαλλική έχει ακόμη σήμερα ευρύτατη διάδοση ως δεύτερη γλώσσα σε πολλές χώρες του κόσμου , αν και η επιρροή της έχει επισκιαστεί από την εξάπλωση της Αγγλικής ως διεθνούς γλώσσας.

Η Γερμανική , λόγω της μεγάλης βιομηχανικής υπόστασης που έχει η χώρα, διδάσκεται και ομιλείται στη πλειοψηφία από βορειοευρωπαίους και από οικονομικούς μετανάστες και άλλους των νότιων χωρών της Ευρώπης.

Η σημασία της Ισπανικής και της Πορτογαλικής οφείλεται κυρίως στην έκταση των περιοχών, στις οποίες ομιλούνται.

Η επιρροή της Ιταλικής έγκειται την δημοτικότητα  που απολαύει εξαιτίας της μουσικότητας και της μακράς πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Στην Ελλάδα σήμερα,  η Αγγλική θεωρείται η πιο δημοφιλής γλώσσα  και οι σπουδές στη γλώσσα αυτή αρχίζουν από πολύ μικρή ηλικία , ενώ τα αναγνωρισμένα πτυχία της γλώσσας αυτής , θεωρούνται βασικό προσόν για πρόσληψη σε ιδιωτική επιχείρηση ή στο δημόσιο.


4. ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Ο πολιτισμός της Ευρώπης έχει τις ρίζες του στην τέχνη, στην αρχιτεκτονική, στον κινηματογράφο, στους διάφορους τύπους μουσικής, στα οικονομικά, στη λογοτεχνία και στη φιλοσοφία που προέρχονται από την ήπειρο της Ευρώπης. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που συχνά αναφέρεται ως κοινή πολιτιστική κληρονομιά


Έτσι κι εμείς, επισκεφθήκαμε τα κράτη και μάθαμε τις συνήθειες τους.
Στην Ισπανία χορέψαμε φλαμίγκο, είδαμε τον ταύρο, το ιερό ζώο, στην Ιταλία επισκεφθήκαμε τη Βενετία και κάναμε βαρκάδα με τις γόνδολες μέσα στα κανάλια, φτιάξαμε πίτσες και μακαρονάδες, στην Ρωσία γνωρίσαμε τη μπάμπουσκα , τη διάσημη κούκλα και διαβάσαμε ένα ρωσικό παραμύθι με την ιστορία της. Εκεί, μια μαμά από τη Ρωσία ήρθε και μας μίλησε για τις ξύλινες κουτάλες που χαρίζουν στα νεογέννητα. 
Γνωρίσαμε διάσημους ζωγράφους και πίνακες, όπως τον Πικάσο και το Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Θαυμάσαμε τη Μόνα Λίζα και φτιάξαμε τη δική μας.
Τέλος, φτάνοντας στη χώρα μας την Ελλάδα, θαυμάσαμε τα αρχαία μνημεία μας, τα σκεύη και τα αγγεία, τα αγάλματα και παίξαμε Ολυμπιακούς αγώνες.






























Και το ταξίδι μας στον κόσμο κάπου εδώ τελείωσε...
Βάλαμε στη βαλίτσα μας όμορφες αναμνήσεις που θα τις κρατήσουμε αναλλοίωτες όσα χρόνια και να περάσουν. Και ξέρετε ποιο είναι αυτό το στοιχείο που κάνει αυτό το ταξίδι ΜΟΝΑΔΙΚΟ:
Το ότι το κάναμε μαζί με τους συμμαθητές μας, στο πρώτο μας σχολείο, το νηπιαγωγείο!


                                           THE END



Δεν υπάρχουν σχόλια: