ΣΚΟΠΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην επικοινωνία εκπαιδευτικών και γονέων του 9ου νηπιαγωγείου Καβάλας. Το νηπιαγωγείο βρίσκεται στην οδό Αγίου Τρύφωνος 2. Λειτουργεί με τρία πρωινά τμήματα και ένα προαιρετικό ολοήμερο. Στις σελίδες του ιστολογίου θα βρείτε πληροφορίες, ανακοινώσεις, ειδήσεις, αλλά και δράσεις των νηπίων, χωρίς να υπάρχουν φωτογραφίες τους. Θεωρούμε πως η μεταξύ μας συνεργασία θα συμβάλλει στην πρόοδο και ανάπτυξη των παιδιών.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

ΔΙΑΛΕΞΗ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ... ΟΧΙ ΜΟΝΟ



Το νηπιαγωγείο μας διοργανώνει μία ουσιαστική εκδήλωση που έχει θέμα 

 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Ένα θέμα που αφορά κάθε εκπαιδευτικό που ασχολείται με την προσχολική ηλικία, αλλά και κάθε γονιό που ενδιαφέρεται να βοηθήσει το παιδί του. 
Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο διακεκριμένος συμπολίτης μας ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος κ. Παναγιώτης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς ασχολείται  επιτυχώς με όλους τους τομείς της ψυχολογίας ενηλίκων, αλλά αυτό στο οποίο διαπρέπει είναι η ψυχολογία των παιδιών. Για αρκετά χρόνια υπήρξε εθελοντής με ενεργή δράση στο Σύλλογο ΠΝΟΗ και στο ΒΙΑ ΣΤΟΠ με δράσεις και ενημερώσεις στις σχολικές μονάδες. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της υποστηρικτικής ομάδας Μητρικού Θηλασμού Καβάλας και σήμερα ιδιωτεύει προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε όποιον τον χρειαστεί.

Μερικές φορές, για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, οι γονείς,  αρκεί να διαφοροποιήσουν τη στάση τους οι ίδιοι και να ακολουθήσουν στο εξής ένα νέο πρότυπο συμπεριφοράς προς το παιδί. Το πρότυπο αυτό μπορεί να τους το υποδείξει ο ψυχολόγος, ο οποίος και θα τους καθοδηγήσει κατά την εφαρμογή του.

Στόχος του ψυχολόγου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να βοηθηθούν οι γονείς, ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν, να αλλάξουν ή να διαπραγματευτούν εκ νέου αυτό που χρειάζεται, π.χ. τη στάση τους σε κάποιο θέμα, προκειμένου να βοηθήσουν το παιδί τους. Επισκεπτόμενοι τον ειδικό, έχουν κάνει ήδη ένα τεράστιο βήμα. Σε άλλες περιπτώσεις ίσως χρειάζεται για κάποιο διάστημα ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση του παιδιού ή και συμμετοχή επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων.

Όσο αφήνουμε το πρόβλημα, υπάρχει πιθανότητα να επιδεινωθεί και ένα ελαφρύ σύμπτωμα, που μόλις έχει ξεκινήσει, μπορεί να καταλήξει να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στη λειτουργία ίσως και στον ψυχισμό του παιδιού. Επιβάλλεται, επομένως, οι γονείς να δρουν προληπτικά.



Ελπίζουμε να παρευρεθούν όλοι όσοι έχουν προσκληθεί.

Η σωστή ενημέρωση είναι καθήκον όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: